Den lidande människan

I går var jag på ett föredrag med filosofen Fredrik Svenaeus som skrivit boken Homo patologicus: Medicinska diagnoser i vår tid. Han pratade om hur diagnoser, både psykiatriska och somatiska, i vår tid blivit ett sätt för oss att förstå oss själva. Förutom att de kan ge möjlighet till behandling för den alltså med sig något mer. Fredrik Svenaeus menar dock att det är problematiskt att de medicinska vetenskaperna blir näst intill ensamma om att definiera vad lidande är. Det finns en risk att man nonchalerar orsakerna, så väl individuella som politiska/samhälleliga. Han liknar också psykiatriska diagnoser med kometer. Hårda sjukhuskärnor med tydliga diagnoser som schizofreni och egentlig depression som övergår i en löslig mer otydlig svans av mänskligt lidande. Här kan man till exempel placera den omdiskuterade ”personlighetstypen” HSP (Högkänslig personlighet). 

Jag tyckte det var en intressant föreläsning och hyfsat konkret för att vara en så komplex fråga. För vem ska egentligen bestämma vad som är friskt respektive sjukt? Vilka intressen kan ligga bakom? Jag tänker då på läkemedel- och försäkringsbolag, men också politiska. Och så den egna drivkraften att vilja (eller inte vilja) få en diagnos och därmed synlighet och kanske hjälp. 

Om S:et

Journalist som just nu jobbar mest med mig själv. Samhällsintresserad och samhällskritisk. Skriver en del om ätstörningar och annan psykisk ohälsa. Och saker som ger mig energi, intressanta föreläsningar, skapande och böcker.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den lidande människan

  1. TicTacToe skriver:

    Vilken intressant föreläsning!
    Hur ställer du dig i frågan om diagnoser? Är du för eller emot? Vilka diagnoser har du/har haft och gav det dig något att få dem eller var det till din nackdel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s