Från andra sidan längtan

Det finns en dokumentär på svtplay som heter ”Cizzi – en berättelse från andra sidan längtan”. Den handlar om en ung kvinna som vårdats inom tvångsvårdats inom psykiatrin i sju år när hon och hennes vän bestämmer sig för att gör en film och Cizzis situation och deras vänskap. Två år senare är hon död. Självmord. En av de 1500 som tar livet av sig varje år. Cizzi var på både sjukhus, behandlingshem och rättspsyk. Scenerna från det sistnämnda skär extra mycket i hjärtat. Rummet med fasta stolar, ångestskriken utifrån korridoren. Och den fruktansvärda tristessen när aktiviteterna hon blivit lovad aldrig blir av.

Idag har jag varit på möte inför uppstarten den specialistenhet för personer med svårt självskadebeteende som ska öppna i Göteborg  någon gång nästa år. Här är det meningen att denna patientgrupp ska få vård, inte bara förvaring. Jag hoppas så att det blir bra. Jag hoppas så att inte fler behöver gå samma möte till ödes som Cizzi. Eller kvinnan jag skrev ett reportage om under min utbildning. Eller… Ja, ni fattar. Tyvärr.

Annonser

Om S:et

Journalist som just nu jobbar mest med mig själv. Samhällsintresserad och samhällskritisk. Skriver en del om ätstörningar och annan psykisk ohälsa. Och saker som ger mig energi, intressanta föreläsningar, skapande och böcker.
Det här inlägget postades i Anorexi, Okategoriserade, Psykiatri, Psykisk ohälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Från andra sidan längtan

  1. tictactoet skriver:

    Du är så grym som jobbar för att vården ska bli bättre ❤ kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s